Shpiket pajisja që kthen mendimet në fjali

Shkencëtarët kanë ndërtuar një pajisje që do iu vijë në ndihmë njerëzve që nuk flasin. Krijimi është shpallur si  “ndryshim i jetës” për ata që nuk janë në gjendje të komunikojnë me botë përreth. Sistemi pionier kombinon fuqinë e sintezuesve të të folurit dhe AI ​​(inteligjencës artificiale) për ta kthyer aktivitetin e trurit në fjali të kuptueshme. Ajo bazohet në të njëjtën teknologji të përdorur nga Amazon Echo dhe Apple Siri dhe pajisja ofron shpresë për pacientët e paralizuar që nuk janë në gjendje të flasin.

Profesori i inxhinierisë elektrike Dr Nima Mesgarani në Universitetin e Kolumbisë, Nju Jork, shpreson se shpikja e tij do të jetë ndryshimi i jetës për mijëra individë të goditur. Ai tha: -“Zërat tanë na ndihmojnë të na lidhin me miqtë tanë, prandaj humbja e fuqisë së zërit ndaj lëndimeve apo sëmundjeve është kaq shkatërrimtare. Me studimin e sotëm, ne kemi një mënyrë të mundshme për të rivendosur atë pushtet”.

Profesori Mesgarani shtoi: ‘Në këtë skenar, nëse përdoruesi mendon se  ka nevojë për një gotë uji , sistemi ynë mund të marrë sinjale të trurit të gjeneruar në mendim dhe t’i kthejë ato në një fjalim sintetizues, verbal.

Profesori i inxhinierisë elektrike Dr Nima Mesgarani (foto) në Universitetin e Kolumbisë, Nju Jork, shpreson se teknologjia e re do të ndryshojë jetën për mijëra individë të goditur. Kushdo që ka humbur aftësinë e tij për të folur, qoftë përmes lëndimit apo sëmundjes, do të ketë shansin për t’u lidhur me botën rreth tyre’.Përkthyer nga Gazeta Shqip

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *